Tandborstning

Goda råd vid tandborstning

  • Borsta 2-3 gånger om dagen efter måltid.
  • Borsta med ryckiga eller cirkulära rörelser.
  • Tandborstningsrutinen skall vara 2-3 minuter.
  • Använd tandkräm.
Redigera Radera

Goda råd vid val av tandborste

  • Välj en tandborste med mjuka, rundade borststrån i nylon.
  • Byt tandborste var 3-4 månad.
Redigera Radera

Regelbunden borstning är nödvändig för att upprätthålla god munhygien och friska tänder, då rengöringen av tänderna förhindrar bakteriebeläggningar, bakterieanhopningar och hål (karies). Plack är en mjuk bakterierbeläggning som fastnar på tänderna hos många människor. Om plack inte tas bort genom borstning blir det mineraliserat och utvecklas till en hårdare beläggning som tandsten. I detta fall är tandborstning inte längre tillräckligt och en rengöring med skrapning hos tandläkare eller tandhygienist är nödvändig. 

Redigera Radera

Vi rekommenderar att du borstar tänderna minst 2 gånger per dag, morgon och kväll (helst efter måltid). Tandborstningsrutinen bör pågå i 2-3 minuter.

Redan 4 timmar efter intag av mat och dryck bildas plack, därför bör du sträva efter att borsta tänderna efter varje måltid. Du bör dock max borsta tänderna 3 gånger om dagen, då för mycket borstning kan skada både tänderna och tandköttet.

Under din sömn minskar din salivutsöndring, vilket innebär att din mun torkar ut. Detta gör det lättare för bakterierna att fästa tändernas plack då de lätt fäster sig på tandytan. Du bör borsta tänderna på morgonen när du stiger upp och/eller efter frukost. Det är även viktigt att borsta på kvällen innan du går till sängs så att du tar bort dagens bakteriebeläggningar och förhindrar att dessa blir till tandsten. Det rekommenderas vidare att du borstar tänderna efter lunch, eftersom det ger en god rengöring av tänderna mitt på dagen. 

Redigera Radera

Det är viktigt att tänderna borstas på ett korrekt och skonsamt sätt, annars kan tandkött och tänder skadas.

När du borstar tänderna ska du sätta tandborsten på tänderna och tandköttet och borsta med små gnuggande rörelser. Du bör borsta med en lätt beröring och försiktigt då hårt tryck kan leda till tillbakadragande av tandköttet, skrubbsår på tandköttet och slitage av emalj och dentin vilket föranleder tandkänslighetsproblem. Om du upplever att du trycker för hårt kan du försöka hålla tandborsten som du skulle hålla en penna. Det inbjuder till att borsta tänderna med en lättare hand.

Det rekommenderas att du utvecklar en systematisk rutin för tandborstning, där tänderna borstas i samma ordning varje gång. Detta ökar sannolikheten för att inte några områden av tanduppsättningen förbises. En borstningsrutin bör vara i 2-3 minuter,  där varje enskild tands insida, utsida, skäryta och tuggyta borstas. En optimal tandborstning uppnås om du - med tungan - känner att tänderna är släta. Om du hittar matrester på tänderna och längs tandköttskanten är borstningen inte gjord tillräckligt noga och du bör borsta om de områden som förbisetts.

Redigera Radera

Nedan kan du se vad som kännetecknar en bra tandborste i förhållande till borsthuvud, grepp och design.

Borsthuvudet
Den viktigaste egenskapen hos borsthuvudet är att det känns bra i munpartiet och har en storlek som tillåter en rengöring av de bakre tänderna. Tandborsthuvud bör därför snarare vara för litet än för stort. Det rekommenderas att tandborsthuvudet har nylonborst eftersom de har en längre livslängd än naturborst. Vidare ska ändarna av borsten vara rundade för att undvika skada på tandköttet.

För att skydda tandköttet så mycket som möjligt ska tandborsten helst vara mjuk - alternativt medium. Men tänk på att det finns många tandborstar som är för hårda trots att de karakteriseras som "medium" på förpackningen. Om tandborsthuvudet är för hårt kan det skada tandköttet. Vidare kan ett hårt borsthuvud orsaka att tandköttet dras tillbaka så att tandbenet blir utsatt. Detta kan ge slipskador samt att matrester och bakterier kan ansamlas i "hålet".

Greppet
En anatomisk grepp är väsentligt för att manövrera tandborsten runt i munnen. Tandborsten behöver inte ha någon extra utrustning eller vara flexibel, eftersom för mycket flexibilitet kan göra mer skada än nytta. En tandborste som böjer sig mycket kan leda till att den trycker för hårt och skadar tandköttet.

Design
Utformningen måste vara av en sådan art att den underlättar en effektiv rengöring av tänderna och deras ytor. Det kan vara fördelaktigt att använda en tandborste som är smalare i spetsen eftersom det ger en bättre borstning av kindtänderna.

Den mest avgörande faktorn i valet av tandborste är borsthuvudet, så om du är osäker bör du välja en mjuk tandborste. Om du vill ha specifika råd som är skräddarsydda för dina individuella behov, din munform och möjliga tandproblem, bör du kontakta din tandläkare eller tandhygienist.

Redigera Radera

Vissa föredrar att använda en elektrisk tandborste, eftersom de anser att den är lättare att använda. En elektrisk tandborste hjälper till så att tandborstningsrutinen tar 2-3 minuter medan den gör rätt rörelser. Vid val av effektiv tandborste bör rotationshastigheten vara så hög som möjligt.

Andra föredrar att använda en manuell tandborste, där de kan styra rörelserna. Vidare finns det flera som inte gillar den bullriga och snurrande känslan som en elektrisk tandborste kan ge.

För att ta reda på vad som är bäst för dig, måste du experimentera med två olika metoder. Det viktigaste är att den regelbundna tandborstningen är optimal, så att du tar bort beläggningar och matrester. Om du är osäker kan du alltid kontakta din tandläkare eller tandhygienist för att höra vad de rekommenderar att du använder för att möta dina individuella behov.

Redigera Radera

För att bibehålla formen och öka hållbarheten på din tandborste bör du följa dessa riktlinjer:

  1. Sköljning: Skölj och tvätta din tandborste noga, så att kvarvarande tandkräm, matrester och bakterier avlägsnas.
  2. Position: Placera tandborsten i upprätt läge och se till att förvara den i ett ventilerat utrymme så att tandborsthuvudet kan torka. Vidare måste du vänta med att sätta tandborsten i ett skåp tills den är helt torr, eftersom fukt ökar tillväxten av bakterier.
  3. Andra tandborstar: Undvik att förvara tandborsten i samma hållare som andra tandborstar. Om det kan undvikas, bör du hålla dem separat så att du minimerar risken för korskontaminering.
Redigera Radera

Den ständiga användningen av tandborsten - flera gånger om dagen - medför slitage. När tandborsten är sliten ska den bytas ut då den inte längre rengör tänderna ordentligt. Istället skadar tandborsten mer än den gör nytta om den är sliten. För att få den mest optimala tandborstningen bör du byta tandborste:

  • Var 3-4 månad.
  • När tandborsten mister sin naturliga hållning och form.
  • Efter förkylning eller influensa.
Redigera Radera

För att upprätthålla en god munhygien och bevara dina tänder, bör du följa dessa riktlinjer för tandborstning:

  • Borsta tänderna minst två gånger om dagen.
  • Ägna 2-3 minuter åt tandborstningsrutinen varje gång.
  • Väljen en liten tandborste med mjuka, rundade borststrån i nylon. 
  • Byt tandborste var 3-4 månad.
  • Använd fluortandkräm.
  • Borsta försiktigt.
Redigera Radera

Grepp
Om du upplever problem med att hålla ordentligt i tandborsten, använd en gummihylsa för bättre grepp. Genom att trä en gummihylsa över tandborsthandtaget  blir det lättare att hålla och du kan lätt manövrera tandborsten runt i munnen.

Infärgningstabletter
Om du är osäker på om din tandborstning är noggrann och grundlig nog, kan du köpa infärgningstabletter på apoteket. Färgämnet från tabletten fastnar på plack och matrester som inte har avlägsnats genom borstning. Efter tandborstningen använder du tabletten genom att du tuggar och distribuerar saliv i munnen. Sen sköljer du munnen med vatten och spottar ut resterna. Om du har färgade områden på tänderna tyder det på en otillräcklig tandborstning.

Redigera Radera

Barns behov varierar i förhållande till vuxnas. Hos barn behövs det särskild vård vid tandborstningen och rätt val av tandborste eftersom barn har ett mer ömtåligt och känsligt tandkött.
För att få en optimal tandborstning bör barntandborstar ha följande egenskaper: 

  1. Litet borsthuvud.
  2. Mjuka borststrån.
  3. Stort och anatomiskt grepp.
  4. Flexibelt halsmaterial som hjälper till och absorberar överdrivet tryck vid tandborstning.

En attraktiv design och färger med barnmotiv kan göra tandborstningen till en roligare aktivitet. Det rekommenderas att en barntandborste byts oftare än en vuxentandborste eftersom det ofta finns en tendens till en snabbare förslitning på grund av mjukheten hos tandborsten. Barn behöver hjälp att borsta tills de går i 3: e-4: e klass.

Det har utvecklast en speciell babytandborste som kan användas till barn under 2 år. Tandborsten sätts på ett finger och på detta sätt kan du rengöra ditt barns tänder. Vi rekommenderar att du konsulterar barntandläkaren innan du köper en babytandborste.

Du kan läsa mer om instruktioner för barn här.

Redigera Radera

Nedan är en omfattande och detaljerad procedur som beskriver en daglig tandborstningsrutin:

  1. Håll tandborsten horisontellt längs tänderna så att en del av borsten är i kontakt med tandköttet.
  2. Håll tandborsten i en liten vinkel så att borsten pekar mot tandköttskanten.
  3. Rör tandborsten fram och tillbaka i 20 ryckiga eller cirkulära rörelser på varje tand. Spetsarna på borsten ska förbli på samma plats då du flyttar tandborsten fram och tillbaka. Om det gör ont i tandköttet borstar du för hårt.
  4. Rulla eller dra tandborsten så att borststråna rör sig bort från tandköttskanten mot tuggytorna.
  5. Upprepa proceduren ovanpå varje tands insida, utsida, skäryta och tuggyta. Vid borstning av tuggytor måste borststråna hållas direkt mot ytan, varefter tandborsten rör sig i ryckiga eller cirkulära rörelser. Ägna särskild uppmärksamhet åt att rengöra de bakre kindtänderna eftersom dessa ofta är svåra att nå med tandborsten.
  6. Insidan av framtänderna i över- och underkäken bör borstas genom att tandborsten hålls vertikalt, eftersom det är svårt att få en grundlig borstning med ett horisontellt läge.
  7. Borsta sedan tungan för att ta bort bakterier som orsakar dålig andedräkt. Detta görs genom att borsta noggrant och stadigt på tungan genom att föra  tandborsten fram och tillbaka. Alternativt kan du använda en tungskrapa för att rengöra tungan (se bilder nedan). Om du har problem med dålig andedräkt kan det vara bra att borsta gommen.
  8. Slutligen, spotta ut resterande tandkräm. Du kan antingen välja att skölja munnen eller låta tandkrämsskummet verka en stund genom att ha kvar det i munnen. 

Det rekommenderas att regelbunden tandborstningsrutin kompletteras med en rengöring av ytorna mellan tänderna. Läs gärna våra guider för tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar.

Redigera Radera

Billederne illustrerer to forskellige former for tungeskrabere.

Redigera Radera

När du  har fastsittande tandställning bör du vara extra noga med din munhygien, då tandytan lätt blir etsad av den syra som skapas då bakterierna bryter ned matresterna i placken. Det är  viktigt att avlägsna placken för annars skapas vita, kritaktiga fläckar på tänderna i samband med att tandregleringen avslutas. Detta kommer vara avmineraliserade (urkalkade) områden där missfärgningar sedan kommer uppstå.

Det finns särskilda tandborstar och tandtrådar för att unvika detta: 

  • Solotandborste: Tandborsten har ett litet borsthuvud som används för att komma åt runtom fästena (brackets) på tänderna. Den kan även användas med en elektrisk Water-pick som rengör med hjälp av kraftfull spolning med vatten genom en tunn spets. 
  • Tråden ska ha flera olika områden - en vanlig tråd och en tjockare, fylligare del- samt vara styv i båda ändar, så att tandtråden lätt kan komma mellan tänderna under bågen. Då kan du rengöra mellan tänderna och under tandställningen genom att dra tråden fram och tillbaka.
  • Den vanliga tandborsten bör vara mjuk så att den kan pressas med liten cirkelrörelse så långt som möjligt mellan tänderna samt grundligt över tandställningen vid tandköttet.
Redigera Radera